Haag, 13. siječnja 2020.

Ceremonija preuzimanja predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije

Veleposlanstvo RH u Haagu upriličilo je 13. siječnja 2020. ceremoniju preuzimanja predsjedanja RH Vijećem Europske unije u prostorijama Delegacije Europske komisije, Europskoj kući u Haagu. Ceremoniji su prisustvovali veleposlanici, odnosno predstavnici veleposlanstava država članica Europske unije, država kandidata/potencijalnih kandidata, država Istočnog partnerstva te država EFTA-e/EGP-a zastupljenih u Haagu.

U središnjem dijelu ceremonije govore su održali veleposlanica Finske u Kraljevini Nizozemskoj Päivi Kaukoranta, osvrćući se na rezultate proteklog finskog predsjedanja, veleposlanica Republike Hrvatske Dubravka Plejić Marković koja je predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja te šef delegacije Europske komisije u Kraljevini Nizozemskoj, Didier Herbert. U ugodnoj atmosferi, finska veleposlanica ceremonijalno je uručila novom predsjedništvu staklenu zdjelu s motivima Nizozemske i Europske unije koja u Haagu služi kao simbol predsjedanja i predaje se svakom novom predsjedništvu tijekom ceremonije preuzimanja.

U sklopu ovog događanja, VRH Haag izvjesio je na pročelje Europske kuće crvenu kravatu, simbol HR PRES, a u predvorju Europske kuće postavljena je izložba crno-bijelih fotografija o paškoj čipki Etnografskog muzeja u Zagrebu, koja će u tom prostoru biti izložena tijekom hrvatskog predsjedanja.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana