Haag, 24. prosinca 2019.

Obavijest biračima u Kraljevini Nizozemskoj za drugi krug izbora za Predsjednika RH

Drugi krug izbora za Predsjednika Republike Hrvatske održati će se 5. siječnja 2020. godine od 7 do 19 sati u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Haagu. Napominjemo da su birači, koji su zaključno s 11. prosinca 2019. godine poslali zahtjev za aktivnu ili prethodnu registraciju i za drugi krug glasovanja već registrirani.

Svi birači imaju mogućnost do kraja dana 25. prosinca 2019. godine podnijeti novi zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju, aktivnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta te mogu izmijeniti ranije podneseni zahtjev ili odustati od njega.

Zahtjevi se podnose u prostorijama veleposlanstva u radno vrijeme konzularnog odjela, a mogu se dostaviti i putem pošte na adresu veleposlanstva, kao i na e-mail adrese vrhhaag@mvep.hr ili Konzulat.Haag@mvep.hr. Veleposlanstvo RH u Haagu zatvoreno je 25. prosinca, ali se zahtjevi mogu poslati e-mailom do 24:00 sati.

Obrasci za aktivnu i prethodnu registraciju dostupni su na mrežnim stranicama Veleposlanstva u Haagu (http://nl.mvep.hr), kao i na mrežnim stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske (https://uprava.gov.hr/vijesti/obavijest-biracima-za-drugi-krug-glasovanja-za-predsjednika-rh/16192).

Bez obzira na način podnošenja, zahtjev je valjan ako je vlastoručno potpisan i ako mu se priloži preslika identifikacijske isprave s fotografijom.

Na dan glasovanja također je potrebno sa sobom ponijeti identifikacijsku ispravu.

Tko se mora aktivno ili prethodno registrirati?

  1. Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta te žele glasovati na biračkom mjestu u diplomatskoj misiji  ili konzularnom uredu moraju podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju.
  1. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj
    1. i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike   Hrvatske, za glasovanje u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu moraju  podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju.
    2. birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike  Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, već će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. U slučaju da žele glasovati izvan područja za koje su  aktivno registrirani potrebno je zatražiti promjenu mjesta aktivne registracije.

Važna napomena: Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, odnosno nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu s adresom prebivališta u inozemstvu, mogu ostvariti svoje biračko pravo potvrdom koju izdaje Veleposlanstvo RH u Haagu na dan održavanja izbora.

 

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup Sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem Sustava e-Građani.

Svoje podatke u Registru birača možete provjeriti na internetskim stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske (https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca ).

 

ZAHTJEV ZA AKTIVNU I PRETHODNU REGISTRACIJU
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PRIVREMENI UPIS U REGISTAR BIRAČA IZVAN MJESTA PREBIVALIŠTA

 

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana