Zagreb, 04. rujna 2019.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Stef Blok u posjetu Republici Hrvatskoj

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u srijedu, 4. rujna 2019. godine, s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Stefom Blokom, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministri su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima između Hrvatske i Nizozemske te izrazili želju za intenziviranjem suradnje, posebice na području gospodarstva. Nizozemska je značajni trgovinski partner Republike Hrvatske i drugi inozemni investitor, a tijekom ministarskog susreta izdvojene su grane u kojima bi se suradnja te investicije mogle dodatno ojačati, poput pomorstva, održivog razvoja, inovacija i prometa.

Posebnu pažnju ministri su posvetili budućnosti Europe i aktualnim izazovima za Europsku uniju, prvenstveno dogovoru o novome Višegodišnjem financijskom okviru 2021-2027, modalitetima izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU i mogućim posljedicama, sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, izazovu migracija te pitanjima vladavine prava.

Nizozemske partnere zanimali su naglasci hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te su posebno podržali naš akcent na gospodarskim i sigurnosnim prioritetima. Po pitanju ulaska u Schengen i eurozonu, kao i pristupanja OECD-u, Nizozemska podržava Hrvatsku jer smatra da treba vrednovati individualno postignuće pojedine države, a ne promatrati države u blokovima ili skupinama.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana