Haag, 02. srpnja 2019.

Završeno 22. diplomatsko zasjedanje Haške konferencije o međunarodnom privatnom pravu

22. diplomatsko zasjedanje Haške konferencije o međunarodnom privatnom pravu završeno je 2. srpnja 2019. godine ceremonijom potpisivanja Završnog akta Konvencije o priznanju i izvršenju stranih sudskih odluka u građanskim i trgovačkim stvarima. Ceremonija potpisivanja Završnog akta održala se u Palači mira u Haagu uz prisustvo brojnih delegacija, a poseban gost bio je ministar vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Stef Blok, koji je u svojem govoru istaknuo kako se ovom novousvojenom Konvencijom povećava pravna sigurnost i predvidljivost koja je toliko važna u međunarodnim pravnim pitanjima, posebice u međunarodnoj trgovini. Glavni tajnik Haške konferencije o međunarodnom privatnom pravu Cristophe Bernasconi naglasio je kako je usvajanjem ove Konvencije konačno popunjena značajna praznina u području međunarodnog privatnog prava te se ovim činom otvara novo poglavlje u kojem je potrebno usredotočiti se na promicanje ove Konvencije i njezinog prihvata te na njezinu pravodobnu i pravilnu provedbu.
Završni akt potpisale su brojne delegacije, uključujući delegacije Europske komisije i 25 država članica Europske unije. Ispred Republike Hrvatske, Završni akt potpisala je veleposlanica RH u Kraljevini Nizozemskoj Andrea Gustović-Ercegovac, dok su ceremoniji prisustvovali i stručnjaci Ministarstva pravosuđa koji su sudjelovali u dvotjednom diplomatskom zasjedanju Petra Jurina i Danijela Magdić.
Neposredno nakon ceremonije potpisivanja Završnog akta, samu Konvenciju potpisala je veleposlanica Urugvaja, predstavnica prve države potpisnice.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana