Groningen, 14. travnja 2018.

Veleposlanica RH posjetila Groningen

Veleposlanica RH u Kraljevini Nizozemskoj, Andrea Gustović – Ercegovac 13. i 14. travnja boravila je u radnom posjetu Groningenu.

Tom prilikom održan je sastanak s gradonačelnikom Groningena Peterom van Oudstenom i savjetnicom za međunarodne i gospodarske poslove Heleen Mulder na kojem je predstavljen gospodarski i turistički potencijal Hrvatske te se je razgovaralo o mogućim područjima suradnje.

Obzirom da je Groningen jedan od najvećih sveučilišnih gradova u Nizozemskoj, veleposlanica je održala sastanak s predstavnicima sveučilišta – profesorima međunarodnih odnosa i povijesti dr.sc. Jaap de Wildeom i dr. sc. Nienke de Deugd s kojima je osim o pozicioniranju RH unutar EU i u regiji bilo riječi i o aktualnoj svjetskoj geopolitičkoj situaciji.

Poseban sastanak također je održan s dr.sc. Regine van Groningen, savjetnicom i koordinatoricom za međunarodne odnose i “ Erasmus +“  Sveučilišta u Groningenu koja je izvijestila o dosadašnjoj suradnji s hrvatskim sveučilištima u Zagrebu, Rijeci i Zadru pri čemu je izražen interes RH za daljnjim intenziviranjem suradnje te razmjenom studenata i predavača u okviru europskih projekata.

Posjet Groningenu također je bio prilika za susret s predstavnicima hrvatske zajednice koji žive u tom području, a završetak boravka obilježio je nastup hrvatske „Klape Bandira“ iz Duseldorfa i domaćina, nizozemskog zbora „Moderato Cantabille“ iz Groningena na kojem je veleposlanica sa suradnicima nazočila kao počasna gošća.