Zagreb, 31. svibnja 2017.

Svečano obilježena dvadeseta godišnjica provedbe Konvencije o kemijskom oružju

Povodom dvadesete obljetnice donošenja Konvencije o kemijskom oružju, pomoćnik ministra i predsjednik Nacionalnog povjerenstva Republike Hrvatske za provedbu Konvencije o kemijskom oružju g. Amir Muharemi otvorio je svečanu sjednicu Nacionalnog povjerenstva, koja je održana 31. svibnja 2017. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.
U svom uvodnom obraćanju g. Muharemi je istaknuo bogatu povijest suradnje Republike Hrvatske i Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) podsjetivši na brojna uspješna događanja na temu zaštite od kemijskog oružja i kemijskih incidenata, koja su u proteklih 20 godina organizirana u Hrvatskoj. Također je potaknuo sve prisutne na još bolju suradnju s OPCW.
Svečanu sjednicu uveličao je zamjenik glavnog direktora OPCW g. Hamid Ali Rao, koji je ocijenio da Hrvatska može biti primjer za provedbu Konvencije o kemijskom oružju.
Uzvanicima su se također obratili prof. dr.sc. Aleksandra Čižmešija, dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta; g. Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane; g. Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta; i gđa Andrea Gustović-Ercegovac veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj i stalna predstavnica pri OPCW.
Tijekom dvodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj, zamjenik glavnog direktora g. Hamid Ali Rao posjetio je također Institut Ruđer Bošković te održao sastanak s dekanom Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr.sc. Brunom Zelićem i suradnicima.
Hrvatska je među prvima potpisala Konvenciju o kemijskom oružju, koja broji 192 države članice te je osnovala Nacionalno povjerenstvo neposredno nakon stupanja Konvencije na snagu 1997. godine. Nacionalnim povjerenstvom predsjeda Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a članovi dolaze iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva obrane, Ministarstva financija - Carinske uprave, Ministarstva zdravstva, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva unutarnjih poslova i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.