Haag, 13. veljače 2019.

Sastanak veleposlanice RH s izvršnom direktoricom Europola

U Europolu u Haagu  održan je 13. veljače 2019. sastanak veleposlanice Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj gđe Andree Gustović-Ercegovac s izvršnom direktoricom Europola gospođom Catherine De Bolle. Sastanak je organiziran na inicijativu Veleposlanstva RH nakon promjena na čelu Europola. Sastanku je prisustvovao i voditelj Ureda časnika za vezu Republike Hrvatske pri Europolu g. Marijo Rošić.
Izvršna direktorica De Bolle upoznata je s intenzivnim aktivnostima i iznimnim naporima koje provodi hrvatska policija  oko zaštite vanjske granice EU i Hrvatske, konkretnim aktivnostima u sprječavanju nezakonitih  migracija i planiranim strateškim aktivnostima u borbi protiv terorizma. Hrvatska prednjači s brojem sekundiranih stručnjaka na žarišnim točkama u Italiji i Grčkoj koji su angažirani na poslovima sprečavanja i prevencije nezakonitih migracija.
Catherine De Bolle istaknula je spremnost Europola pružanju pune operativne i strateške podrške aktivnostima Republike Hrvatske te je potvrdila kako u Hrvatskoj vidi vrlo bitnog partnera koji uvelike doprinosi sigurnosti građana. Zahvalila je na dosadašnjem angažmanu Hrvatske i  istakla kako je vrlo zadovoljna suradnjom. Intenzivni angažman vidljiv je kroz sve statističke pokazatelje.
Dogovoreno je daljnje intenziviranje suradnje i zajedničko usklađeno djelovanje u realizaciji operativnih i strateških aktivnosti.