Haag, 15. veljače 2018.

Predstavljanje suvremenog hrvatskog romana

Povodom obilježavanja 5. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, Veleposlanstvo RH u Haagu u suradnji s prevoditeljicom Sanjom Kregar organiziralo je 15. veljače 2018. godine književnu večer na kojoj je gostovala hrvatska autorica Tomica Šćavina. Nizozemskoj publici predstavljen je prijevod njenog romana „Povratak genija“.

Brojni gosti sa zanimanjem su popratili predstavljanje knjige te izrazili zadovoljstvo sve češćom organizacijom ovakvih događanja kojima se nizozemskoj javnosti kroz suvremeno književno stvaralaštvo približava Hrvatska.

Tomica Šćavina diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te se uz knjiženi rad bavi i psihološkim savjetovanjem, predaje na fakultetu te piše kolumne za časopis „Sensa“. Njen prvi roman „Brod za Lajku“ ušao je u finale za VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman, a za roman „Povratak genija“ dodijeljena joj je nagrada „Sfera“. Poezija joj je objavljivana u časopisima "Rival", "Zarez" i "Poezija".

KLIN je jedina izdavačka kuća u Nizozemskoj koja od 2011. godine sustavno izdaje prijevode hrvatskih književnih djela, a do sada je objavila deset naslova.