Haag, 10. listopada 2017.

Predsjednici RH dodijeljeno priznanje NATO Centra izvrsnosti

NATO akreditiran Centar izvrsnosti za civilno-vojnu suradnju (Civil – Militay Cooperation Center of Excellence CIMIC – COE) na svečanosti povodom svoje 10. obljetnice održane u Haagu 10. listopada 2017. godine dodijelio je predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar – Kitarović nagradu „2017 CIMIC Award of Excellence“ za doprinos rodnoj perspektivi i obrazovanju žena i djevojčica.

Nagradu je ispred hrvatske predsjednice primila Andrea Gustović – Ercegovac, veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj, kojom prilikom se zahvalila na ovom priznanju te prenijela poruku predsjednice Grabar- Kitarović o važnosti jačanja pozicije žena i djevojčica u suvremenom društvu, kao i potrebi iskrene predanosti i kontinuiranom radu u ovom području kako bi se budućim generacijama osigurale što veće mogućnosti i prilike za uspjeh. Pri tome je istaknut i vrijedan doprinos organizacija kao što je CIMIC Centar izvrsnosti ciljevima NATO saveza.

Obrazloženje za nagradu predsjednici RH  dala je NJ.E. Hester Somsen, direktorica sigurnosne politike nizozemskog MVP-a, koja je biranim rječnikom govorila o doprinosu hrvatske predsjednice u području promicanja prava žena i djevojčica.  

Na svečanosti je predstavljen rad CIMIC Centra za izvrsnost koji služi kao spona između civilnog i vojnog segmenta operacija, te su održane tematske prezentacije o radu FRONTEX-a, kao i o važnosti zaštite kulturnih dobara u oružanim sukobima o čemu je prezentaciju održao Karl von Habsburg- Lothringer ispred organizacije „Blue Shield International“.

Dodatno, priznanje za institucionalni doprinos uručeno je Odjelu za civilno – vojnu koordinaciju UN-ove organizacije za koordinaciju humanitarnih poslova (UN OCHA), a svim uzvanicima uručena je i posebna publikacija „CIMIC u misijama i operacijama – pogled na povijest, suvremene odnose i perspektive“ autora W. Toonena u kojoj je tiskan i posebni doprinos predsjednice Grabar – Kitarović na temu snaženja žena i djevojčica.