Noordwijk, 05. listopada 2017.

Ministar Kujundžić poseban gost obilježavanja 50. obljetnice Eurotransplanta

U nizozemskom gradu Noordwijku od 4. -5. listopada održan je kongres Eurotransplanta, čime je obilježena je 50. obljetnica najveće svjetske organizacije za transplantacijsku kirurgiju. Budući da je Republika Hrvatska je po postignućima u transplantacijskoj medicini među najboljima u svijetu, posebni gost konferencije bio je hrvatski ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić. U Nizozemskoj je pred 50 godina osnovan Eurotransplant, koji je uključivao šest zemalja članica - Austriju, Belgiju, Luksemburg, Zapadnu Njemačku, Nizozemsku i Švicarsku. Kasnije su još stroge uvjete ispunili Hrvatska, Slovenija te Mađarska, a u tih osam zemalja živi 135 milijuna stanovnika. Hrvatska je u posljednjih deset godina od ulaska u tu organizaciju postala najuspješnija članica i jedna je od prvih u svijetu te joj je Kraljevina Nizozemska na ovaj svečani način iskazala priznanje. Svečanosti je nazočio i nizozemski kralj Willem – Aleksander, a hrvatskom ministru je ukazana i posebna čast pa je dočekao Kralja, sjedio uz njega na svečanosti i na prijemu. Ministar Kujundžić održao je iznimno dobro primljenu prezentaciju o hrvatskim transplantacijskim postignućima.
Hrvatska je bila zvijezda večeri, a uz ministra posebnu su pažnju imali hrvatski liječnici poput prof.dr. Mate Škegre, Šefa kirurgije bolnice Rebro u Zagrebu,  dr. Branislava Kocmana, transplantacijskog kirurga, voditelja Centra za transplantaciju organa bolnice Merkuru, Dr. Željka Kaštelana, voditelja Centra za transplantaciju bubrega KBC Zagreb i dr. U Hrvatskoj se od svih članica Eurotransplanta najmanje čeka na transplantaciju nekog organa, imamo 40 donora na milijun stanovnika, čime smo prvi smo u svijetu, imamo najveći broj transplantacije bubrega i jetre na milijun stanovnika, po transplantaciji srca drugi smo u svijetu. U RH se uspješno rade i multiorganske transplantacije.

U pratnji ministra Kujundžića bili su veleposlanica RH u KN A. Gustović – Ercegovac te dr. Mate Car, posebni savjetnik ministra.