Haag, 26. veljače 2019.

Informativna večer za hrvatsku zajednicu

 U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Haagu 26. veljače 2019. godine održana je informativna večer za hrvatsku zajednicu u Nizozemskoj.

Gospodin Goran Strniša, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predstavnik zajednice Hrvata u Nizozemskoj tako je informirao okupljane o ulozi i djelovanju Savjeta, kao i o djelokrugu rada i aktivnostima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Bilo je riječi i o jačanju uloge i položaja hrvatske zajednice izvan RH, osiguravanju uvjeta za uključivanje u društveni i politički život RH te o programima i projektima koji bi trebali omogućiti kvalitetnije povezivanju Hrvata u inozemstvu.

U tom kontekstu predstavljen je pilot projekt „Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske“, kao i natječaj Državnog ureda za projekte koji imaju za cilj promicati veze i jačati suradnju s Hrvatima izvan RH, očuvati i jačati nacionalni identitet, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoći ugroženim pojedincima - pripadnicima hrvatskog naroda izvan RH.

Hrvatska zajednica stoga je pozvana aktivno se priključiti navedenim inicijativama.

Više informacija:

http://www.registarhrvataizvanhrvatske.hr/

https://hrvatiizvanrh.gov.hr/vijesti/javni-poziv-za-prijavu-posebnih-potreba-i-projekata-od-interesa-za-hrvate-izvan-republike-hrvatske-u-svrhu-ostvarenja-financijske-potpore-za-2019-godinu-4466/4466