Haag, 28. studenog 2017.

Glazbena večer - Hrvatsko – austrijska godina kulture

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Haagu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Austrije 28. studenoga 2017. organiziralo je glazbenu večer na kojoj su nastupili pijanistica rodom iz Hrvatske, Biljana Urban i violist austrijsko-hrvatskog porijekla Michael Geiger. Na nastupu kojim se je i u Haagu obilježila Hrvatsko – austrijska godina kulture, izvedena su djela Beethovena, Brahmsa Urbana i Papandopula.

Hrvatska veleposlanica Gustović – Ercegovac i austrijska veleposlanica Gürer u prigodnim govorima istaknule su povezanost dviju država kako u kulturnom kontekstu, tako i u smislu dijeljenja zajedničkih vrijednosti i europskih tekovina. Hrvatska veleposlanica također je istaknula kako se ove godine obilježava i 25. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa RH kako s Austrijom tako i s Nizozemskom te je posebno obilježavamo nizom kulturnih događanja u Haagu.

Salonska večer klasične glazbe izazvala je veliki interes publike – veleposlanika europskih ii izvaneuropskih država, predstavnika međunarodnih i kulturnih institucija te hrvatskih i austrijskih državljana s adresom u Nizozemskoj. Glazbena večer završila je druženjem s umjetnicima na kojem su služena hrvatska i austrijska vina te slastice iz obje države.

Hrvatska solistica Biljana Urban dolazi iz obitelji bogate muzičke tradicije, čiji je djed češkog podrijetla Jan Urban bio izuzetno cijenjeni skladatelj i dirigent. Njeni recitali objavljivani su na radijskim i televizijskim postajama diljem Europe i SAD-a, a prvi CD „Vořišek’s Complete Works for Piano“ ocijenjen je jednim od najboljih albuma u 2014. godini od strane renomiranog portala „Culture Catch“.

Michael Geiger od 1993. godine nastupa kao soloviolist u amsterdamskom „Royal Cencertgebouw“ orkestru. Glazbenik austrijsko – hrvatskog podrijetla nastupao je s najboljim europskim orkestrima i glazbenicima te je umjetnički direktor zaklade „Music Bridges“. koja istražuje nove načine predstavljanja klasične glazbe.