Uvodna riječ

Dragi posjetitelji,

Dobrodošli na web-stranice Veleposlanstva Republike Hrvatske u Haagu.

Kraljevina Nizozemska i Republika Hrvatska uspostavile su diplomatske odnose 23. travnja 1992. godine. Bilateralni odnosi između dvije zemlje su vrlo dobri i u stalnom usponu.

Republika Hrvatska na svom ubrzanom putu prema Euro-atlantskim integracijama u Nizozemskoj prepoznaje prijatelja koji nam je i dosad umnogome pomagao u procesu tranzicije i razvoja demokratskih institucija te koji je unazad nekoliko godina značajan donator razvojne pomoći.

Dakako, prostora za jačanje suradnje u budućnosti ima napretek, posebno na gospodarskom području. Zadovoljni smo činjenicom što je dosad već nekoliko velikih nizozemskih tvrtki prepoznalo Hrvatsku kao zemlju stabilnih makroekonomskih prilika, što su se odlučile za ulaganja u Hrvatsku te što je interes nizozemskih partnera za ovakav, za nas vrlo interesantan, vid suradnje u porastu. Također smo zadovoljni što je i broj hrvatskih tvrtki koje se zanimaju za pozicioniranje na nizozemskom tržištu u porastu.

Ukupno pozitivnom dojmu pridonose i individualni primjeri: svake godine sve veći broj Nizozemaca upoznaje se s prirodnim ljepotama i bogatim kulturnim i povijesnim nasljeđem Hrvatske te s gostoljubivošću i srdačnošću njezinih ljudi.

S druge strane, Nizozemska je postala dom za nekoliko tisuća hrvatskih državljana koji unazad tridesetak godina žive ovdje te svojim radom i ponašanjem daju primjer dobro integrirane zajednice u čemu im je susretljivost i otvorenost ovdašnjih ljudi bila od velike pomoći.

Osobno smatram da su upravo takva ljudska iskustva, osjećaj da smo «kod kuće» i onda kad smo daleko od kuće, najveći zalog u stvaranju odnosa poštivanja i povjerenja između dviju zajednica, dviju država.

Stoga Vama, poštovani posjetitelji web–stranica hrvatskog veleposlanstva u Haagu, želim da «surfanje» ovim stranicama bude uvod u jedno takvo ugodno iskustvo. Jer, na kraju krajeva, Europa i postaje jedna kuća za sve njene građane – svakim danom sve više.